Mobiliteit verbeteren met veilige hulpmiddelen d.m.v. ergotherapie en Fysiotherapie
Actief en zelfredzaam blijven
Voor ouderen en mensen met een beperking is het belangrijk om eropuit te blijven gaan. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Lopen kan moeilijkheden geven of fietsen is niet meer zo veilig. Er bestaan talloze hulpmiddelen om de mobiliteit te verbeteren, zodat iemand toch actief kan blijven. Denk aan krukken, een looprek, een rollator of een hometrainer. De scootmobiel is een populair vervoersmidden ter vervanging van de fiets.
Een veilig hulpmiddel
Welk hulpmiddel is een passende oplossing. Een ergotherapeut kan adviseren wat de beste oplossing is. En dat hoeft niet altijd een technische oplossing te zijn.
Gaat u voor de scootmobiel en is een compacte scootmobiel de beste oplossing of gaat u voor afstanden kunnen maken. Wil iemand een elektrische fiets zodat hij minder energie verbruikt? Dan kunnen we ook kijken of er mogelijkheden zijn om bepaalde spieren te trainen, zodat “gewoon” fietsen niet zoveel moeite kost.
Training, evaluatie bij scootmobielrijden / scootmobielles
Veilig rijden met een scootmobiel! Naast de motorische vaardigheden moet u voldoende cognitieve mogelijkheden hebben om zich veilig met een scootmobiel te kunnen verplaatsen.
Kunt u de aandacht lang genoeg houden op de verkeerssituatie. Slaagt u erin alle functies van de scootmobiel eigen te maken en ondertussen de route te onthouden. Kunt u zowel in een rustige als drukke omgeving rijden.
Heeft u inzicht in de mogelijkheden en beperkingen. De eigen leefomgeving is per individu anders waardoor gekeken moet worden naar de wensen, behoeften en de omgeving van u.
Hoe gaat de ergotherapeut te werk
De ergotherapeut werkt bij voorkeur bij u aan huis of op het werk; daar waar de praktische problemen zich (kunnen) voordoen. De behandeling start met het bespreken van uw persoonlijke situatie en hulpvraag. Ergotherapie is zorg op maat: de ergotherapeut gaat dus na wat voor u belangrijk is en wat door u als belastend/ hinderlijk wordt ervaren. Door deze handelingen te observeren brengt de ergotherapeut uw mogelijkheden en beperkingen in kaart, waarna het behandelplan samen opgesteld wordt.
De ergotherapeut:
– adviseert en begeleidt bij (problemen) in dagelijkse activiteiten;
– denkt mee over de keuze en verdeling van activiteiten op de dag;
– adviseert ten aanzien van hulpmiddelen, woningaanpassingen en voorzieningen en begeleidt bij de aanvraag daarvan;
– geeft voorlichting/ begeleiding aan mantelzorgers en naaste betrokkenen.
Vergoeding ergotherapie
Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle zorgverzekeraars. Iedereen heeft recht op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar. Sommige verzekeraars vergoeden meer in de aanvullende verzekering. De polis van uw zorgverzekeraar biedt u daarover meer inzicht.
Ook zonder verwijzing van uw huisarts of specialist kunt u bij ons terecht, tenzij uw verzekeraar dat anders omschrijft in de polisvoorwaarden. FysioZwolle heeft contracten met alle zorgverzekeraars.
Valt u vaak of bent u bang om te vallen
Zowel binnen- als buitenshuis zijn er veel situaties waarbij u lelijk kunt vallen en verwondingen kunt oplopen. Vervelende scheve stoeptegels, natte bladeren in het bos of een lastige trap zijn herkenbare situaties waarbij je kunt struikelen of uitglijden. Per jaar belanden ongeveer 50.000 mensen met een botbreuk op een spoedeisende hulp omdat ze gevallen zijn. Daarnaast worden veel mensen na een val angstiger om te bewegen. Ze gaan activiteiten vermijden waardoor hun conditie verslechtert.
Het `Vallen Verleden Tijd`-programma is voor ouderen het enige valpreventieprogramma in Nederland waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het ook echt goed werkt. Na het volgen van het programma is de kans op vallen met de helft verminderd en is de valangst zelfs met nog meer afgenomen! Dit betekent dat mensen minder in een isolement leven en beter kunnen omgaan met valgevaarlijke situaties.
Bij welke klachten dit programma volgen
- Als u bang bent om te vallen na bijvoorbeeld een val met ernstig letsel (gebroken pols, schouder of heup).
- Als u vaak struikelt of valt zonder een duidelijke oorzaak.
- Als u niet meer alleen een wandeling durft te maken.
- Als u moeite hebt met traplopen of uit de stoel opstaan.
- Als u bang bent om in een onbekende omgeving te bewegen.
- Als u merkt dat u tijdens het lopen minder balans kunt bewaren.
- Als u gaat vermijden om op bezoek te gaan of deel te nemen aan sociale activiteiten.
Wat biedt Fysiotherapie Zwolle u
- Als u bang bent om te vallen na bijvoorbeeld een val met ernstig letsel (gebroken pols, schouder of heup).
- Als u vaak struikelt of valt zonder een duidelijke oorzaak.
- Als u niet meer alleen een wandeling durft te maken.
- Als u moeite hebt met traplopen of uit de stoel opstaan.
- Als u bang bent om in een onbekende omgeving te bewegen.
- Als u merkt dat u tijdens het lopen minder balans kunt bewaren.
- Als u gaat vermijden om op bezoek te gaan of deel te nemen aan sociale activiteiten.
Nice2move werkt o.a. samen met FysioZwolle
FysioZwolle is een fysiotherapiepraktijk met zeven vestigingen in Zwolle en één in Raalte. Hier zijn deskundige fysiotherapeuten werkzaam, die u kunnen helpen zoeken naar een oplossing voor uw lichamelijke klachten op het gebied van spieren en gewrichten. Binnen de praktijk zijn alle specialisaties binnen de fysiotherapie en ergotherapie vertegenwoordigd. Sinds 2011 zijn wij Plus-praktijk en Topzorg-praktijk.
We hebben goede contacten in de verschillende wijken in Zwolle. Er zijn samenwerkingsverbanden met huisartsen, praktijkondersteuners, diverse wijkteams en professionals in de Isalaklinieken. Daarnaast bieden we expertise voor de regio rond Zwolle. FysioZwolle is een innovatieve, ambitieuze praktijk waar altijd persoonlijke begeleiding met de nodige zorg en aandacht voor het individu voorop staat.
fysiozwolle.nl - info@fysiozwolle.nl - 038 465 4000