rollator advies
Rollator kopen: waar moet ik op letten
Rollator kopen doet u zodra het lopen moeilijk gaat of als u niet meer zo lang kunt staan. Het is dan fijn om tijdens een wandeling een extra steun te hebben of bij het boodschappen doen even te kunnen gaan zitten. Een rollator kan de oplossing zijn om weer zonder zorgen op pad te kunnen.
Daarom moet u zichzelf (of aan uw familielid) de volgende vragen stellen en eerlijk antwoorden.
Gaat het lopen minder goed?
Voelt u zich onzeker tijdens het lopen?
Komt u (daardoor) steeds minder buiten?
Kunt minder lang staan?
Is het fijn om even te zitten tijdens een wandeling of tijdens het winkelen?
Heeft u één of meerdere “ja’s” dan kunt u een rollator gebruiken.
Lichtgewicht rollators
Een rollator die lichtgewicht is, die kan toch niet stabiel zijn? Het is een vraag die wij vaak horen, maar dat is niet zo. De techniek is er de laatste jaren sterk op vooruit gegaan. Vroeger waren alle rollators meer dan 10 Kg zwaar maar tegenwoordig zijn ze veel lichter en zijn er zelfs al varianten vanaf 5 kg die net zo stabiel en veilig zijn. Het opvouwen en in de auto tillen is dankzij het lichtere gewicht veel makkelijker geworden. Dit is dan ook gelijk dé reden waarom iemand met een lichtgewicht rollator vaker en verder van huis gaat.
Opvouwbare rollator
Het systeem van een opvouwbare rollator kan van belang zijn als een gebruiker niet al te sterk is of niet stabiel staat zonder rollator. Daarom is het belangrijk te weten dat er twee opvouwsystemen zijn:
- Standaard: voorste wielen komen naar de achterste wielen bij het vouwen
- Kruisframe: zijwielen komen naar elkaar toe
Als u op zoek bent naar een makkelijk opvouwbare rollator is een kruisframe voor de meeste mensen de beste keus. Dit komt omdat het opvouwen met de helft van de kracht kan worden gedaan ten opzichte van de standaard manier. Een kruisframe is namelijk zo gemaakt dat het bijna al het werk doet bij het in en uit elkaar klappen. Het enige nadeel van een kruisframe is dat deze rollators iets duurder in aanschaf zijn.
Bij een standaard opvouwsysteem is er vaak nog een tweede hand nodig. Daarbij komt dat u altijd het dienblad en het mandje moet verwijderen bij het standaard opvouwsysteem. Bij een kruisframe vouwt de tas mee, mits niet gevuld.
De juiste hoogte van een rollator
Omdat niet iedereen van dezelfde lengte is, is het belangrijk om een rollator van de juiste hoogte te kiezen. De meeste zijn gemaakt voor mensen tussen de 1,60 en 1,85m. De handvatten zijn bij alle rollators in hoogte te verstellen.
Als u wat langer of breder bent dan zijn er ook specifieke rollators voor u. Wij hebben bijvoorbeeld de Taima voor de personen die langer zijn dan 1,85m. Voor de kleine en smalle personen (kleiner dan 1,60m) is de Taima huppeldepup de perfecte keus.
Naast lengte kan de standaard (zit)breedte van een rollator niet aansluiten met uw postuur. Daarom is het dan ook belangrijk om uw eigen heupbreedte na te meten, om te kijken of u makkelijk op de zitting kunt plaats nemen. De Outdoor XC is voor de wat stevigere mensen onder ons. Bijna iedereen kan met een “normale” rollator (zit)breedte uit de voeten kan maar ook hier geldt “meten is weten”.
Een rollator binnen of buiten gebruiken
Rollators voor buiten hebben een zitje, grote tot zeer grote wielen en ze zijn iets zwaarder uitgevoerd. Deze rollators hebben dan ook een mand of tas voor de boodschappen en een stokhouder. Buitenrollators kunnen ook binnen worden gebruikt maar let wel op of u binnen voldoende draaimogelijkheid heeft. Een binnenrollator is echt bedoeld voor binnen vanwege zijn constructie en wij raden voor uw eigen veiligheid dan ook af om een binnenrollator buiten te gebruiken.
Zodra u de rollator buiten gaat gebruiken is het belangrijk dat hij aansluit op uw wensen. Gaat u veel boodschappen doen, dan is een grote mand prettig. Gaat u veel het bos in dan zijn extra grote wielen erg makkelijk. Zo zijn er nog vele punten waarover u kan en misschien wel moet nadenken, om zeker te zijn dat u de beste rollator voor uw situatie kiest.
Iets belangrijks voor uw keuze is natuurlijk ook uw budget. Voor elk budget kunt u bij Nice2move een rollator vinden. Een budget rollator kan bijvoorbeeld een perfecte rollator variant voor binnen- en buiten gebruik zijn. Het gewicht of het opvouwmechanisme kan misschien niet helemaal bij uw wensen aansluiten.
Binnengebruik rollator
Rollators voor binnen zijn licht, wendbaar en hebben een dienblad. Ze zijn met één hand te bedienen, hebben lichte, kleine wielen en net als buitenrollators een rem. Deze types hebben geen zitje, maar ze bieden wel steun en zekerheid bij het lopen binnenshuis. Door het dienblad kunt u gemakkelijk dingen als een kopje thee of een maaltijd van de keuken naar de woonkamer brengen. Bij ----- kunt u er een binnenrollator kopen met drie of met vierwielen.
De driewiel rollator is wat kleiner en wendbaarder, maar is ook iets minder stabiel. Voor een ongelijke ondergrond of drempels is dit model minder geschikt. U kunt bij ----- ook drempelhulpen kopen die de hoogteverschillen weg nemen in huis.
Bij de vierwieler is het dienblad wat hoger zodat u minder hoeft te bukken als u iets op het dienblad wilt zetten. Ook kunt u met één hand de rem bedienen.
Uitrusten/zitten op een rollator
Een groot voordeel van een rollator, naast de extra stabiliteit die krijgt, is dat u tijdens het lopen ook makkelijk even kunt uitrusten wanneer u dat wilt, dus ook tijdens de wandeling. Daarbij zijn twee onderdelen van belang: hoe groot en van welk materiaal is de zitting gemaakt en heeft de rollator een rugband? De grote van de zitting zorgt er natuurlijk voor dat u genoeg zitruimte heeft en het soort materiaal zorgt ervoor dat u lekker kunt zitten. U kunt zich natuurlijk voorstellen dat een harde zitting minder prettig zit tegenover een zachte meevormende canvas zitting. Daarbij zorgt een rugband ervoor dat u ook lekker achterover kunt leunen met de rug en niet bang hoeft te zijn om achterover te vallen.
Let op! Zorg er altijd voor dat u de rollator op zijn parkeerrem zet voordat u gaat zitten of opstaan. Dit is bij elke rollator hetzelfde. U drukt beide remmen naar beneden totdat u de klik hoort en voelt.
Alle rollators met elkaar vergelijken
Wilt u alle of een paar Rollators van Nice2move met elkaar vergelijken? Klik dan hier.